Meeloopweken

Hieronder vind je een overzicht van bedrijven en instanties waar je online een dag kan meelopen:

 • BeLife - Laura Huinink - maandag 17 mei (08.30-13.00 uur) FYSIEK EN 1 PERSOON
 • NOC*NSF - Lars Cornelissen - dinsdag 18 mei (9.00-10.00 uur)
 • KNVB - Jan Verbeek - dinsdag 18 mei (11.00-13.00 uur)
 • Brandwondencentrum Groningen - Marianne Nieuwenhuis - dinsdag 18 mei (13.00-15.00 uur)
 • Roessingh Research and Development - dinsdag 18 mei (14.00-15.30 uur)
 • InnoSportLab ‘s Hertogenbosch - Maurice Aarts - woensdag 19 mei (13.15-15.15 uur)
 • KNHB - Doris van der Laar - woensdag 19 mei (tijd volgt)
 • Docentenopleiding VU - Carlijn Sluiter - donderdag 20 mei (11.00-12.30 uur)
 • ProCare BV - Rick Nevels - donderdag 20 mei (13.00-15.00 uur)
 • Ministerie van VWS - Taco Prins - vrijdag 21 mei (12.00-14.00 uur)
 • EquInnoLab - Alain Broft - datum en tijd volgt nog CANCELLED!!

BeLife - Laura Huinink - maandag 17 mei (08.30-13.00 uur) FYSIEK EN 1 PERSOON
BeLife staat voor persoonsgerichte en kwalitatief hoogwaardige zorg. Wij bieden medisch specialistische revalidatiezorg aan mensen die langdurig fysieke en/of mentale klachten ervaren. BeLife is er voor mensen die optimaal willen participeren na een medische behandeling, chronische ziekte of beperking en zo vitaal mogelijk willen leven. Eén multidisciplinaire professionele aanpak met persoonlijke doelen en een behandelplan op maat.

Als inspanningsfysioloog ben je onderdeel van het behandelteam dat bestaat uit een revalidatiearts, psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut en diëtist. In het 3 maanden durende traject voer ik 2x een VO2-max test uit, om de energetische belastbaarheid van de cliënt in kaart te brengen. Op deze manier kunnen we de fysieke/fysiologische grenzen bepalen en in kaart brengen hoe het hart, de longen en de spieren reageren op inspanning. Deze gegevens vertalen we naar een programma in de trainingszaal. Zo kunnen we als team de belastbaarheid van de cliënt goed monitoren, waarbij de cliënt niet onder- maar ook niet overbelast wordt.  De rol van inspanningsfysioloog is hiermee erg waardevol binnen het revalidatieteam.

NOC*NSF - Lars Cornelissen - dinsdag 18 mei (9.00 - 10.00 uur)
Het NOC*NSF is een Nederlandse sportorganisatie met als doel sport in Nederland te bevorderen. Lars Cornelissen is hier werkzaam als projectmedewerker op de afdeling Sportparticipatie, binnen team Aangepast sporten en team Clubkaderontwikkeling. Met deze afdeling streven ze naar sport voor iedereen. Oftewel, voor iedere Nederlander een passende sportclub.

KNVB - Jan Verbeek - dinsdag 18 mei (11.00-13.00 uur)
Jan Verbeek werkt bij de KNVB als onderzoeker op de afdeling voetbal. Hij onderzoekt voetbaltechnische thema’s zoals het evalueren van het rendement van jeugdopleidingen en het vergelijken van de ontwikkeling van spelers. ‘Bewegingswetenschappen leert je om naar informatie op zoek te gaan en kritische vragen te stellen. Ook ben je breed opgeleid waardoor je veel kennis op verschillende onderwerpen hebt. Je hebt daardoor antwoorden op vragen die zeer waardevol zijn voor sportorganisaties zoals de KNVB.

https://www.knvb.nl/nieuws/assist-trainers/assist-trainers/57377/scouts-jpn-leren-van-wetenschappelijke-inzichten-over

https://decorrespondent.nl/12191/het-geboortemaandeffect-vierduizend-keer-aangetoond-nul-keer-opgelost-dat-moet-anders-denken-deze-knvb-onderzoekers/1076564839515-85bf4405

Brandwondencentrum Groningen - Marianne Nieuwenhuis - dinsdag 18 mei (13.00-15.00 uur)
Het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis bestaat al 40 jaar en is één van de 3 brandwondencentra in Nederland. Het behandelen van brandwonden vraagt om specifieke kennis en zorg. Dr. Marianne Nieuwenhuis is hoofd klinisch onderzoekscoördinator van de vereniging samenwerkende brandwondencentra Nederland en Lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing bij de Hanzehogeschool. Tijdens de meeloopdag vertelt ze over haar onderzoek. Wil je vast meer weten? Kijk dan op haar LinkedIn profiel: https://www.linkedin.com/in/marianne-nieuwenhuis-8a91aa13

Roessingh Research and Development - dinsdag 18 mei (14.00-15.30 uur)
Roessingh Research and Development is het grootste onderzoekscentrum in Nederland waar een breed scala aan disciplines zoals revalidatiegeneeskunde, bewegingswetenschappen, psychologie, fysiotherapie, biomedische wetenschappen en informatica onder één dak samenwerken aan actuele en toekomstige innovaties in de revalidatie en chronische zorg. Als internationaal erkend wetenschappelijk onderzoeksinstituut neemt RRD een unieke positie in tussen de universiteit en de zorgpraktijk. Onze drijfveer is om mensen met een lichamelijke of cognitieve beperking in staat te stellen zo zelfstandig en zinvol mogelijk deel te nemen aan de samenleving door slim gebruik te maken van nieuwe technologie. Met onze gecombineerde kennis van de zorgpraktijk, menselijk bewegen en toegepaste technologie kunnen wij de ontwikkeling van eHealth diensten en revalidatietechnologie zodanig sturen dat deze effectief en prettig in het gebruik zijn en voldoen aan de eisen en wensen van zowel de zorgprofessional als de patiënt.

Tijdens de online meeloopdag komen een drietal onderzoekers aan het woord:

 • Anke Kottink-Hutten (bewegingswetenschapper): Anke zal vooral ingaan op de toepassing van (soft)robotica/ applied gaming binnen de revalidatie van neurologische patiënten, zowel in de kliniek als thuis;
 • Chris Baten (elektrotechnisch en biomedisch ingenieur): Chris zal vooral ingaan op de toepassing van ambulante sensoren, waarmee op elke gewenste locatie de bewegingen van mensen tijdens dagelijkse activiteiten kunnen worden geregistreerd en geanalyseerd; 
 • Sandra van Putten (bewegingswetenschapper): Sandra zal enkele toepassingen van eHealth binnen de (revalidatie)zorg toelichten.

InnoSportLab ‘s Hertogenbosch - Maurice Aarts - woensdag 19 mei (13.30-15.30)
Het InnoSportLab ‘s Hertogenbosch (ISLDB) werkt vanuit een eigen labruimte (~60 m2) in Den Bosch aan innovatie in en ondersteuning en bevordering van de gymnastische sporten. Dit doen we vanuit De Plek (voorheen: Flik-Flak hal), de grootste gymnastische trainingslocatie van Europa met meer dan 12.000 m2 trainingsoppervlakte dat tevens dienst doet als Nationaal TrainingsCentrum (NTC) voor het Nederlandse Heren Turnen. Hier ontwikkelen, realiseren en valideren we in de sportpraktijk als kleine projectorganisatie samen met onze partners uit de sport, het bedrijfsleven, hoger onderwijs en overheden nieuwe producten, diensten en faciliteiten. Primair voor de gymnastische sporten, maar steeds meer ook voor andere sporten. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website.

KNHB - Doris van der Laar - woensdag 19 mei (tijd volgt)
Doris van der Laar is werkzaam bij de Koninklijke Hockey Bond als inspanningsfysioloog. Tijdens de meeloopdag gaat Doris vertellen wat haar werkzaamheden zijn en vertelt zij over projecten die eerdere stagiaires vanuit Bewegingswetenschappen hebben gedaan. Op deze manier krijg je een beter beeld wat er zich binnen de KNHB afspeelt en wat de mogelijkheden zijn tot stages. 

Docentenopleiding VU - Carlijn Sluiter - donderdag 20 mei (11.00-12.30) 
Wist je dat het mogelijk is om naast je opleiding een deeltijd docentenopleiding te volgen aan de Vrije Universiteit? Carlijn Sluiter kan je hier tijdens de meeloopdag alles over vertellen. Tijdens de meeloopdag ga je bezig met het vraagstuk over hoe je een ‘saai en droog onderwerp’ op een interessante manier kan aanbieden. Daarnaast heeft Carlijn de master Biomechanical Engineering aan de TU Delft gevolgd en heeft zij een stage bij de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie gedaan. Bij deze stage heeft zij zich onder andere bezig gehouden met het ontwerpen van een vernieuwde versie voor de tandem voor het wielrennen op de Paralympische Spelen. Met deze tandem heeft Nederland een gouden medaille op de 1 km behaald tijdens de Spelen in Rio de Janeiro. 

ProCare BV - Rick Nevels - donderdag 20 mei (13.00-15.00 uur)
Bewegen is belangrijk voor gezondheid, functioneren en presteren. Om goed onderbouwd iets te kunnen zeggen over bewegen, vinden we dat dit betrouwbaar gemeten moet worden. Advies over én de levering van meetapparatuur is dan ook waar wij ons bij ProCare mee bezig houden. Professionals wereldwijd vertrouwen dagelijks op onze kennis en apparatuur. Wij zijn er voor u, de specialist in beweging. https://www.youtube.com/watch?v=Uopkm911iUM

Ministerie van VWS - Taco Prins - vrijdag 21 mei (12.00-14.00 uur)
Wie moeten als eerst de schaarse vaccins tegen COVID-19 krijgen? Eerst de ouderen? Eerst de zorgmedewerkers? En wat als er mogelijke ernstige bijwerkingen bij één of meerdere vaccins in een bepaalde leeftijdsgroep zijn vastgesteld? Dat zijn de vraagstukken waar ik sinds acht maanden mee bezig ben bij de programmadirectie COVID-19 in team ‘vaccins’ bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Maar hoe kom ik daar als Bewegingswetenschapper? Daar ga ik graag met jullie over in gesprek. Klein tipje van de sluier, ik heb me ruim drie jaar geleden ingeschreven voor de selectieprocedure van het Rijkstraineeprogramma. Tijdens dat traineeprogramma (bij het ministerie van VWS) ben ik zeer breed opgeleid tot beleidsmedewerker en heb ik werkplekken vervuld bij het RIVM, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de directie Sport. Vooral bij de directie sport kwam mijn ervaring als ‘Sport Scientist’ goed van pas. Voordat ik bij de Rijksoverheid ging werken, heb ik anderhalf jaar bij de Nederlandse Obesitas Kliniek gewerkt als bewegingsdeskundige. Hier werkte ik met patiënten die een maagverkleining hadden gekregen aan het opbouwen van een gezond beweegpatroon. Wil je graag meer weten over hoe ik tot mijn maatschappelijk relevante werkplekken ben gekomen? Geef je dan op voor deze meeloopdag en wees vrij al je prangende vragen te stellen!

EquInnoLab - datum en tijd volgt nog
Sinds 2016 volgt EquInnoLab de visie om een wereldwijd uniek en toonaangevend kennis- en innovatiecentrum voor paardensport te worden. Bij EquInnoLab houdt men van de sport zoals deze is en wil men de sport niet veranderen. De sport begrijpelijker maken en onderdelen beter trainbaar maken is de focus. Dit Sportinnovator-centrum vervult in meer of mindere mate vier rollen: Fieldlab, onderzoeksinstituut, trainingscentrum en opleidingscentrum. Omdat er weinig fundamenteel onderzoek is naar paardensport en het overgrote deel van het bestaande onderzoek vooral gericht is op veterinair onderzoek, heeft EquInnoLab besloten om ook fundamenteel onderzoek te gaan doen in de paardensport. Om met name toepassingen te kunnen ontwikkelen of co-creatie aan te gaan met de maakindustrie in de sector, moet voor de sport een wetenschappelijke kennisbasis worden ontwikkeld. Zowel in het trainings- als in het opleidingscentrum gaat het om het delen van kennis en het verbeteren van sportprestaties. Wetenschap in de praktijk brengen is het motto! EquInnoLab. bouwt aan de duurzaamheid, geloofwaardigheid en toekomstbestendigheid van paardensport door het objectiveren van sportprestaties en welzijn. Neem vooral een kijkje op hun website om inzicht te krijgen in hun lopende projecten.